Vandaag laten we jullie onderdompelen in de stijl van de jaren '40. Onlosmakelijk verbonden met dit decennium is de Tweede Wereldoorlog en ook bij de fashion is dit niet anders.
Wereldoorlog Twee situeerde zich van 1940 - 1945 en zorgde voor een breuk in de modewereld. Amerika ontwikkelde zich verder. Elegantie en Hollywood zijn de woorden bij de Amerikaanse mode.
De Hollywood Circle Dress ~ Very Cherry
In Europa kwam het tot een stagnatie, wat zorgde voor het ontstaan van twee onderscheidende stijlen: 'De Wedge Silhouette' van het begin van de jaren '40 en de latere 'hourglass silhouette' die de jaren '50 zal inluidden en beïnvloeden.
Maar wat is nu zo kenmerkend aan beide stijlen en hoe zijn ze tot stand gekomen?
Frankrijk met voornamelijk Parijs hadden zich ontwikkeld tot het epicentrum van de modewereld en waren wereldwijd toonaangevend. Daar kwam echter verandering in toen de Duitsers deze gebieden bezetten. De Europese landen waren van elkaar afgesloten. Er moest een simpelere maar toch stijlvolle mode gevonden worden. De oorlog bracht hier zelf een antwoord op. Naast mannen, gingen nu ook vrouwen militaire posities bekleden met hun eigen militaire uniformen. Deze militaire uniformen, zullen de inspiratie vormen voor de dagdagelijkse mode, genaamd 'de Utility Clothing'. Deze stijl werd gekenmerkt door schoudervullingen, taillering en een zoom net onder de knie. De term 'utility clothing' slaat op het feit dat er enorm gerantsoeneerd werd en deze kleding geproduceerd kon worden onder strikte voorschriften betreffende de hoeveelheid materiaal en arbeid die er verricht moest worden. De kenmerken waren relatief sober, maar ieder stuk werd ontworpen door toonaangevende modeontwerpers. Ondanks de regelgevingen, kon men rekenen op een verscheidenheid aan stijlen en kleuren en een bevredigende kwaliteit. Deze periode werd ook gekenmerkt door hevige prijscontroles om een lage prijs te garanderen. De beschikbare stoffen waren natuurlijke vezels als linnen, katoen, wol en zijde. Daarnaast werd er ook gebruik gemaakt van rayon, acetaat en nylon.
Dagkleding bestond uit conservatieve kleuren, waarbij sommige ochtendjurken felle bloemen- of abstract gedrukte prints hadden.
Voor het eerst werd het dragen van een broek bij vrouwen algemeen geaccepteerd, maar het zal duren tot de jaren '60 en '70 dat dit een standaard onderdeel zal worden van de garderobe van elke vrouw.
Vanaf 1947 zal zich een nieuwe stijl ontwikkelen, de 'Hourglass Silhouette'. De nieuwe look vindt zijn oorsprong in het door Christian Dior ontworpen Carolle Line. Ook hier ligt de nadruk op een nauwaansluitende taille met ronde schouders en lange volle rokken.
Deze stijl luidt het begin in van een nieuwe tijd. Hevig geïnspireerd op de mode van voor de oorlog, maar opnieuw uigevonden, wat leidt tot het ontstaan van de kenmerkende mode uit de jaren '50.